Stitch

Stitch i Skånskan!

Stitch är i tidningen – närmare bestämt i Skånskan! Vi är jätteglada och tacksamma för all uppmärksamhet och denna gången hamnade vi alltså i Skånska Dagbladet.

Om inte länken funkar kan du läsa artikeln här under.

De startade Skånes minsta syfabrik

-Vi har samma kompetens men den är ändå väsensskild. Stina är teknikern och jag är mer flumflum och får ta marknadsbiten, säger Mia Berg (t.h) om sig och sin kollega.

LUND Kan den skånska textilindustrin göra en comeback? Det hoppas två kollegor som tillsammans har startat det som måste vara Skånes, kanske landets, minsta och mest utspridda syfabrik.

Längst in till höger på en innergård på Stora Gråbrödersgatan ligger Stitch, en syfabrik på 14 kvadratmeter. Eller i alla fall dess huvudbyggnad. De övriga delarna består av arbetsplatser för ett tiotal sömmerskor som tar emot fabrikens syuppdrag.
Kortsiktigt är tanken att erbjuda designers möjligheten att lokalproducera sina kollektioner eller provkollektioner.
Långsiktigt vill Mia Berg och Stina Anderson mer än så – att nåla fast Skåne och Sverige på textilkartan pånytt.

– Folk blir lyriska när vi berättar att vi vill återföra produktionen till Sverige. Visionen är att så fort som möjligt växa ur denna lokal och ha ett ställe där vi kan samla våra sömmerskor, säger Mia Berg.

Sedan starten har de haft en ”hyfsad orderingång” och samarbetar i dag med några mindre och större producenter. Vilka de är, kan de inte gå in på.
– Det finns några kända namn, säger Stina Anderson.
Sömmerskorna (både män och kvinnor) finns runtom i Skåne men även i Sölvesborg.

Om företaget växer är tanken att utveckla samarbetena men aldrig ha några egna anställda.
– Det här med att anställa är förlegat i dag, man vill styra sitt eget jobb och sin tid. De som jobbar på det här viset har flera uppdragsgivare, säger Stina Anderson.
De två kompanjonerna beskriver sig själva som till stor del självlärda, även om de har en i dag ganska ovanlig hantverksutbildning i bagaget och flera års erfarenhet av branschen.
Redan i unga dagar sydde de egna kläder och valde senare att utbilda sig efter intresse – på gymnasienivå, medan det fortfarande gick, och genom eftergymnasiala kurser.

Att sy upp en provkollektion lokalt istället för i utlandet innebär enligt företagarna bakom Stitch kortare ledtid, bättre kommunikation och större hänsyn till miljön.

Stina Anderson jobbade som monsterkonstruktör och Mia Berg som stylist när de träffades, i rollen som lärare, på Modefabriken 2009.
Redan då kläcktes idén om att någon gång i framtiden så ett frö som kunde växa till en återuppväckt skånsk textilindustri.
Något som är lättare sagt än gjort, då en hel del kompetens försvann när textilfabrikerna lades ner och produktionen förlades utomlands för några decennier sedan.
I dag finns det få gymnasieutbildningar med inriktning på textilt hantverk till skillnad från de rena designutbildningarna.
Stitch vill därför också skapa ett textilt kompetenscentrum där de kan utbilda andra och ge designers goda råd.

Stina Anderson och Mia Berg har tagit första steget mot att återuppväcka en nedlagd skånsk textilproduktion. De startade sin syfabrik i miniformat i våras.

– Här kan de få allt. Många designers i dag kan faktiskt inte sy och har aldrig ritat mönster, säger Stina Anderson.
– Folk tror att det räcker med att ha en idé. Man behöver inte utbilda sig för alla tjänster går att köpa, säger Mia Berg.
Det märks att de båda brinner för hantverket och älskar att skapa med nål och tråd. På en av väggarna hänger en rosa omlottkjol med hortensiamönster.
Den ingår i den egna klädkollektionen som i nuläget består av ett fåtal plagg som sys upp på beställning.
– Det kommer ingen kollektion på våren och på hösten utan vi släpper plagg emellanåt när vi har tid. Och när det tyget är slut, så är det slut, säger Mia Berg.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.